domingo, 13 de abril de 2008

La Nou de Gaià

Ahir per la tarda vaig assistir a l´inauguració d´una exposició compartida de pintura i joieria, en el poble de La Nou de Gaià.

L´Imma Gibert és de la Nou i des de l´any 1986 es professora de joieria a l´escola Llotja de Barcelona.

Te una dilatada carrera professional i les seves obres han sigut i son un referent per el món del art, aquesta mostra estarà exposada en el Castell de la Nou fins el quatre de maig.

Aquesta esta dedicada a la dona i el seu referen son les fotografies de noses de primers del segle XX , on elles (núvies i esposes) estan de peu i el marit assegut a la cadira i sempre a la esquerra d´ell, a partir d´aquestes observacions del fet predeterminat de privilegi i de domini patriarcal amb la sumissió establerta per les costums socials de l´època. (ara també passà tres quars del mateix)

Per tal de mostrar dintre de la joia aquesta manera de pensar i fer, l´Imma a fet una seria de nou anells per cada un dels mesos d´embaràs, sent ells mateixos molestos de portar.

Recomano que visiteu la seva plana, http://www.immagibert.com/

Bé, fins aquí la síntesis de l´obra i les intencions del artista, considero que no cal portar a un extrem l´idea de prepotència masclista de certes practiques fotogràfiques, potser que si, que aquest record tindria que estar els dos asseguts o els dos drets, potser no tots els homes que estan a la fotografia van ser despietats com passa avui en dia.

Les composicions fotogràfiques d´estudi i d´aquells temps, necessitaven que els objectes i persones tenien que estar molt quiets per les llargues exposicions que tenien que tenir les plaques (negatius) per tal de fer la fotografia en certa qualitat d´imatge.

Qui no ha vist columnes per recolzar-se i una persona al costat d´ella? No cal dir que la núvia de peu dona per un estudi de la moda i possiblement del poder econòmic del moment, res a veure en voler donar altres interpretacions emocionals.

Resumin, la mostra mol acurada i ben representada, les fotografies plenes de tendresa, els anells subtils i curiosos, amb mol bona tecnica de construcció.

No hay comentarios: